5-те най-често задавани въпроса за българското сирене – Интервю с Веселин Драганов част 2

[:bg]

Миналата седмица направихме интервю със собственика на „Нашенско“ Веселин Драганов, в което той отговори на много въпроси, които потребителите искат да знаят. Поради големия интерес и множеството въпроси, които ни бяха зададени след това, решихме още тази седмица да проведем още едно интервю с отправените от Вас въпроси. Веселин Драганов беше много любезен и веднага откликна на нашата молба.

Ето го и интервюто:

Ние: Защо сиренето е солено?

В. Драганов:
– Солта е естественият консервант, който регулира процесите на зреене на сиренето, формира вкуса, влияе върху консистенцията и по-добрата трайност на сиренето. Ако няма сол, е необходимо да се замести с нещо друго, което не се използва при естественото производство на сирене. Това дава отговор на въпроса защо сиренето е солено.

Ние: Четох във ФБ статия, че яденето на сирене слепва органите, вярно ли е това?

В. Драганов:
– Аз не мога да намеря логиката на този въпрос, не вярвам да има такъв ефект, все пак сирене се яде от векове. Ако е произведено по българската традиционна рецепта, няма логика да се появи такова слепване на органите.

Ние: Каква е разликата между резервата и другото сирене?

В. Драганов:
– Резервата е зряло 60 дни и при него търсим по-добра консистенция, по-добър наситен вкус на сирене, получено при по-дългото действие на закваската в камера за зреене, а не в хладилна камера. Цената на зрялото сирене е по-висока, защото при него се губи от теглото на сиренето,тъй като свободната вода отива в саламурата.

Ние: Защо сиренето жълтее и трябва ли?

В. Драганов:
– Всеки вид сирене има определен характерен за него цвят.Кравето сирене по български стандарт има по-изразен жълтеникав цвят, поради това, че в България повечето крави са на свободна паша и когато те пасат треви по ливади и поляни, това се отразява на цвета на млякото, което се добива от тях. Това придава и характерните вкусови качества на млякото. Затова сирената и млеката, които идват от Западна Европа нямат вкус и мирис, защото са произведени от сурово мляко, което е добито от крави, хранени с изкуствени фуражи, които дават много добри показатели, но нямат характерния вкус и мирис.

Българските продукти все още имат вкус, мирис и добри качества, защото голяма част от кравите са на свободна паша. Така се обяснява и леко жълтеникавия цвят на сиренето, което през различните сезони е с различен цвят – през пролетта е по-силно жълтеещо, през лятото намалява и есента избелява почти до бяло. Това е естественото оцветяване на млякото при свободна паша на кравите. За това наситеният бял цвят на сиренето от краве мляко говори за допълнителна намеса с цел по – добър търговски вид. От друга страна, характерния цвят на овчето мляко и добитото от него сирене е бял без жълтеникави оттенъци.

Друго интересно нещо е, че ако кравата яде праз, в суровото мляко се усеща силен горчив вкус на праз. Ако е яла билки, този вкус се предава и на суровото мляко, което придава тези вкусове и на произвежданите от него продукти.

Ние: Благодарим за интервюто! Оказа се, че не знаехме много неща свързани с българското сирене. Постоянно хората си задават тези въпроси и търсят отговора им в интернет и често попадат на недоказани източници.

В. Драганов:
– И аз благодаря и до нови срещи!

Това е второто интервю с Веселин Драганов, който е доказан експерт с 15 години опит в производството на млечни продукти по традиционна българска технология.

Веселин Драганов - Управител на Нашенско - Интер Д

Ако имате още въпроси, на които искате да разберете отговора от експерт, обърнете се към нас.

[:]