[:bg]
Както знаем, сладкото повишава настроението, а и всеки от нас има нужда от щипка сладост в живота си. По тази причина решихме да Ви дадем 3 рецепти с прясно мляко, с които да зарадвате себе си и любимите си хора.
Рецепти с прясно мляко:
Мляко с ориз и канела
Повечето от нас са опитвали този десерт. Ако сте забравили рецептата и искате да си припомните вкуса, ето как да го приготвите.
Нужни съставки за 8 порции:
- 1 чаена чаша ориз.
- 1 и ½ чаена чаша течна сметана
- 2 и ½ чаени чаши прясно мляко „Нашенско“
- ½ чаена чаша вода
- ½ чаена чаша захар
- 2 супени лъжици масло
- 1 чаена лъжица ванилия
- 1 чаена лъжица канела
Как да го приготвите:
Загрявате прясното мляко, течната сметана и водата в тенджера на котлон, докато сместа почти кипне. Сваляте ги от котлона, оставяте ги настрани и взимате друга по-дълбока тенджера. В дълбоката тенджера разтопявате маслото и след това добавяте ориза. След като разбъркате хубаво сместа, добавяте захарта и ванилията и разбърквате отново. След като смесите добре съставките, добавяте млякото, сметаната и водата на тънка струя. Получената смес оставяме да къкри на бавен огън до готовност, като разбъркваме от време на време. При необходимост добавете още вода, докато оризът омекне напълно. За най-добър вкус сервирайте десерта охладен и поръсен с канела.
Крем карамел
Отново един класически десерт, който е част от детството на повечето то нас. Ето и рецептата:
Нужни продукти за 6 порции:
- 6 яйца
- 600 мл. Прясно мляко „Нашенско“
- 100 грама захар
- 1 чаена лъжица ванилия
За карамела: - 6 супени лъжици захар
- 1 супена лъжица лимонов сок
Начин на приготвяне:
Кипнете прясното мляко със захарта и ванилията. Разбъркайте няколко пъти, за да може захарта да се разтвори хубаво. Оставете сместа да се охлади, а след това прибавете разбитите яйца и разбъркайте хубаво. Захарта за карамела и лимоновия сок изсипете в малък метален съд и ги разтопете на котлон, докато се получи карамелен сос. Изсипете карамеления сос в купички за крем карамел. Отгоре внимателно изсипете яйчената смес и поставете купичките в метална тава. В тавата налейте вода малко над средата на купичките. Крем карамелът се пече на водна баня при температура 160 градуса до зачервяване на крема. След като прецените, че е готов, изключете фурната и оставете десерта да се охлади в нея. Най-важната тънкост при приготвянето на този десерт е водата в тавата да не завира, за да не се образуват шупли. Наблюдавайте водата и ако тя започне да завира, допълнете с чаша студена вода или намалете фурната. Сервирайте охладено.
Бърз крем Ванилия
Този десерт е насочен към любителите на Ванилия, които нямате много време на разположение за приготвяне. Нека видим рецептата:
Нужни продукти за 8 порции:
- 1 литър прясно мляко „Нашенско“
- 4 яйца
- 1 чаена чаша брашно
- 1 чаена чаша захар
- 2 опаковки ванилия
Начин на приготвяне:
В голяма купа изсипвате яйцата, захарта, брашното, ванилията и половината мляко. Разбърквате с миксер, а през това време загрявате останалата част от млякото на котлон. Когато от тенджерата започне да излиза пара, намелете силата на огъня и съвсем бавно при непрекъснато бъркане добавете яйчената смес на тънка струйка. Изсипването на сместа трябва да продължи 3-4 минути, докато се бърка и се внимава да не залепне на дъното на тенджерата.
Сваляте крема от котлона и го разделяте на порции в малки купички. Оставяте го за няколко часа в хладилник, за да се охлади. За допълнение може да прибавите плодове или бишкоти.
Надяваме се, че успяхме да Ви подтикнем да внесете малко сладост в деня си с рецепти с прясно мляко. За най-добри резултати използвайте натуралното прясно мляко „Нашенско“. Нашето мляко е с гарантиран произход и качество, за да може всяко домакинство да се наслади на естествения, натурален вкус.
[:]