Отлежали или свежи сирена- кои са по-полезни?

[:bg]

България е известна с много неща. Едно от тези неща е хубавото българско сирене. По наши земи сиренето се прави още от древността, с развитието на овцевъдството. Всяко сирене има своя специфична технология за правене, особен вкус и аромат. Ние от Нашенско сме специализирани точно в тази област, а именно млечните продукти. Можем да удовлетворим Вашите изисквания за здравословна храна, защото нашите продукти са от истинско фермерско мляко, по стара традиционна българска технология.

Ние българите предпочитаме узрялото сирене, а много други народи харесват повече свежото. Кое е по-полезно обаче? Отлежалото сирене или свежото сирене?

Специалисти казват, че отлежалото българско сирене е по-полезно. Тоест по-предпочитаният вариант за консумиране на сиренето, е българският. Ако консумираме повече свежи сирена, има по-голяма вероятност да се натъкнем на живи организми, които са причината за бруцелоза, листериоза и туберкулоза. Вероятността за наличие на тези вредители при по-узрелите сирена е по-малка, понеже в самия процес на узряване, млечнокиселите бактерии унищожават тези вредители. А знаете ли, че в пресните сирена се съдържа и все още мая, а това предизвиква дискомфорт в организма? Но трябва да знаете, че узрелите сирене пък, като бри, чедър, синьо сирене, съдържат голямо количество тирамин, а това води до главоболие. Много често в магазините може да видите етикет „свежо сирене“, а то да не е такова. Ако то е наистина свежо, вероятно е с консерванти.

Истинските зрели сирена зреят между 45-60 дни. Оригиналната моцарела е типично италианско свежо сирене, а Рикотата е вторичен продукт, който се получава чрез загряване на суроватката, останала след производството на истинските зрели сирена. Това у нас, представлява изварата.
Най-полезното сирене е това, което е произведеното по традиционна технология чрез ферментация и спазване на естествен срок за зреене, без добавяне на консерванти. Именно и към това се стремим ние от „Нашенско“, за това нашите продукти по стара българска технология. Маскарпонето е такъв вторичен продукт, но с по-висока масленост.

Може ли сиренето да бъде лоша храна?

Категорично не! Сирената са много важни за здравето. Необходимо е да си набавяте млечни продукти, по един път на ден, за да набавите необходимите за организма Ви витамини, калций, хранителни вещества. Знаете, че сиренето е източник на магнезий, протеини, цинк и витамин В 12.

Могат ли да бъдат опасни сиренета и кои?

Според някои диетолози, всички сирена са полезни, но ако ги похапвате умерено, разбира се. Те, обаче могат да бъдат опасни за нашето здраве, защото още по време на издояването в млякото може да попаднат микроорганизми. А тяхното попадане в млякото, може да доведе да различни болести. Хубавото е, че всички сирена се произвеждат след пастьоризирането на суровото мляко, а това убива микроорганизмите.

След като знаете, че по-полезният вариант са отлежалите сирена, опитайте „краве сирене Нашенско-Резерва“. Това, което го отличава от останалите е, че зрее повече от 60 дни и е доста предпочитано от нашите клиенти. Сигурни сме, че Вие сте ценители на вкуса и ако усетите вкуса на нашите млечни продукти, ще изпитате истинско удоволствие. Доверете се на продукти „Нашенско“, съчетани с гарантиран вкус и отлично качество.

[:]