[:bg]
Овчето мляко е често любим продукт на много трапези. Неговият вкус е най-близък до вкуса на краве мляко. Може да се използва в най-различни рецепти, в които присъстват краве и козе мляко. Заради специфичната си миризма, овчето мляко рядко се употребява в обичайния си вид. Обикновено от него се правят най-вкусните сирена, кашкавал и кисело мляко. Хранителните вещества на овчето мляко се усвояват по-лесно, поради това много диетолози го препоръчват на хора в напреднала възраст и на деца също. Ние от Нашенско сме специализирани в производството на млечни продукти. Стремим се да оправдаем доверието Ви, че нашите млечни продукти отговарят на Вашите изисквания за здравословна храна, направено от истинско мляко по стара традиционна българска технология. Един от нашите продукти е Овче сирене „Нашенско“-сирене от 100% овче мляко, а ето и три апетитни рецепти, които Вие сами можете да приготвите от овче мляко съвсем набързо:
Рецепта 1: Печено овче сирене с мед
Овчето мляко съдържа високо количество на калций и цинк и витамин Б, и това го правят изключително полезно за здравето. Първата уникална рецепта е много лесна, вкусна и подходяща за топлото време. Когато нямате достатъчно време, а трябва да приготвите нещо хубаво за Вашите гости, печеното овче сирене с мед е подходящо за всеки повод.
Необходими продукти:
• 400 грама овче сирене „Нашенско“
• 2 с. л. мед
• 2 с. л. зехтин
• 2-3 стръка мащерка
• черен и лют червен пипер на вкус
Когато осигурим тези необходими за нас продукти, можем да се отправим към приготвянето. Ето и колко лесно и вкусно е то:
• Нарязвате сиренето на правоъгълници, може и квадратчето. След това ги поставяте върху хартията за печене.
• Поръсвате със зехтин, мащерка черен и червен лют пипер на вкус.
• Запичате в загрята фурна на 220 градуса за около 7-8 минути.
• След като извадите от фурната, намажете с мед и отново за около 5 минути оставете да се доизпече на 250 градуса. И запомнете сервирате с хартията! И ето едно вкусно предиястие за Вашите гости!
Рецепта 2: Катък с печени чушки и орехи
Катъкът е традиционно родно предиястие, което е популярно най-вече в Родопите. Класическата рецепта се приготвя от последното мляко, което овцете дават наесен. Ако не можете да го приготвите, спазвайки това условие, Вие може да добавите просто овче сирене и да спазите следната рецепта. Препоръчително е да използвате овче мляко или сирене, защото се оказва, че е много по-полезно от краве мляко- богато на витамини, минерали и лесно за храносмилане и хората го предпочитат.
Необходими продукти:
• 1/2 кг цедено кисело мляко
• 200 грама овче сирене „Нашенско“
• 4 печени червени чушки• 40 г орехи
• 4 скилидки чесън
• 50 мл. олио
• сол
Трябват Ви точно 10 минути, за да приготвите това вкусно предястие, ето как става това:
• Намачквате с вилица сиренето
• След това смесвате сиренето с цеденото кисело мляко
• Разбърквате внимателно с вилицата, след което нарязвате на ситно червените чушки.
• Добавяте печените чушки, пресования чесън, изсипвате олиото, слагате сол на вкус и накрая добавяте и смлените орехи.Всичко това се разбърква добре и сте готови да поднесете на трапезата!
Рецепта 3: Пълнени домати със сирена и чушки
Ако искате да опитате здравословно и вкусно мляко, опитайте овче кисело мляко. Оригиналното българско кисело мляко се произвежда от овче мляко. Ето още едно бързо за приготвяне и добре изглеждащо предястие, което да поднесете на гостите си – пълнени домати със сирена и чушка.
Необходими продукти:
• 4-5 бр. дребни домати
• 2-3 бр. печени червени чушки
• 50 гр. Крема сирене
• 50 гр. Овче сирене
• 50 гр. Козе сирене
• 1-2 скилидки чесън
• 1-2 щипки подправка заатар
• Зехтин
Начин на приготвяне:
• Обелвате чушките, изчиствате ги от дръжките и семките и ги смилат с блендер на пюре. Намачквате с вилица всичките сирена, така че да получите еднородна смес
• Прибавяте чушките, счукания на каша чесън и заатара.
• Обърквате добре и се оставя в хладилник за 20-30 мин.
• Изрязват се капачетата на доматите , издълбава се вътрешността и след това пълните с плънката.
• Поръсвате се със зехтин.
И накрая капачетата се връщат върху доматите.Изключително лесно, много бързо и адски вкусно! Добър апетит! В крайна сметка българинът не сяда на масата без кисело мляко. Овчето кисело мляко е най-богато на протеини и незаменими аминокиселини, като съдържа и най-голямо количество витамини А и В комплекс, затова то днес е доста предпочитано пред останалите. Все повече се търсят продукти, които да са здравословни, но и да доставят на организма по-голямо количество калций. Ако не сте опитали овчето кисело мляко или сирене, време е да го сторите!
[:]