[:bg]
Овчето мляко е вкусна алтернатива на кравето мляко и осигурява редица ползи за здравето, включително понижаване на нивата на холестерола, укрепване на костите, стимулиране на растежа и развитието и понижаване на кръвното налягане.
Овче мляко
Когато става дума за мляко има само няколко животни, на които разчитаме като крави, кози, биволи и овце. Овчето мляко се използва от хилядолетия като начин на хранене по света и макар че не е толкова обичайно като кравето мляко, има причина за неговата целогодишна популярност. Овчето мляко всъщност превъзхожда биволското, кравето и козето мляко в няколко важни категории и също така има уникален, вкусен вкус, който се е превърнал в културна основа в някои региони. Овчето мляко идва от млечната жлеза на овцете (женски овце) и е предназначено да кърми техните малки, но хората също са отглеждали и доили овце.
Овчето мляко се използва при производството на многобройни известни сирена, в допълнение към производството на различни кисело мляко и дори пиене като стандартна напитка, въпреки че това е по-рядко срещано. Когато консумирате мляко от овце или производни продукти, получавате впечатляващ тласък на протеини, въглехидрати, полезни мазнини, важни минерали и важни витамини.
Нашенско е семейна компания, специализирана в производството на млечни продукти с над 15 години опит. Днес ще разгледаме някои от най-важните ползи за здравето от овчето мляко, с които определено трябва да се запознаете:
Ползи за здравето от овчето мляко
Укрепване на имунната система
С богатата комбинация от минерали и хранителни вещества, които се намират в овчето мляко, включително витамин А и витамин Е, имунната Ви система може да получи солиден здрав стимул. Витамините А и Е действат като антиоксиданти в организма. Този вид мляко също е много добър за подобряване на здравето и външния вид на кожата, главно чрез активността на витамин Е.
Растеж и развитие
Що се отнася до съдържанието на протеини, млякото от животни е отличен източник, а овчето мляко се счита за едно от най-добрите. С 5,4 грама протеин на 100 грама мляко, овчето мляко е бие кравето мляко (3,2 грама), козе мляко (3,1 грама) и биволско мляко (4,5 грама). Това прави овчето мляко изключително важно за растежа и развитието, тъй като протеините са от съществено значение за възпроизвеждането на тъкани, клетки и костна материя в организма. Освен това протеинът е допълнителна енергия.
Проблеми с кръвното налягане
Концентрацията на ключови аминокиселини в овчето мляко е по-висока от нивата, установени в краве, кози и биволско мляко. Тези аминокиселини действат по подобен начин на някои лекарства, влияещи на кръвното налягане. За хората, които предпочитат естествения подход към тяхното здраве, този вид мляко може да бъде добър вариант за защита на здравето на сърцето чрез намаляване на напрежението върху кръвоносните съдове и артериите.
Костна минерална плътност
Както при всички млека, овчето мляко съдържа впечатляващ набор от основни минерали, включително цинк, магнезий и калций. Всички те са важни компоненти за повишаване на костната минерална плътност в организма, което е с тенденция да намалява с възрастта. За да предотвратите появата на остеопороза и да осигурите активен здравословен начин на живот и в напреднала възраст, млякото от овце или продукти може да бъде ефективен и вкусен вариант. Овчето мляко съдържа приблизително два пъти повече калций, от колкото краве и козе мляко, защитавайки костите и зъбите!
Нива на холестерола
Вярно е, че овчето мляко съдържа почти два пъти повече мазнини от кравето мляко, но трябва да се има предвид, че не всички мазнини са лоши. Всъщност мононенаситените мазнини като тези, които се намират в овчето мляко, всъщност могат да помогнат за понижаване на общия холестерол в организма. Това може да помогне да се предотврати появата на определени сърдечно-съдови състояния като атеросклероза, инфаркти и удари.
Както вече споменахме, овчето мляко има високо съдържание на мазнини, така че ако в момента страдате от затлъстяване или други свързани с теглото проблеми, използването на овче мляко като източник на хранителни вещества може да не е най-мъдър избор. В такъв случай говорете с медицински специалист или специалист по хранене, за да сте сигурни, че преминаването към овче мляко е най-добрият избор за Вашата лична диета.
[:]