[:bg]
Повечето хора не са наясно, че всъщност суровото мляко има не само много ползи, но и е използвано като лекарство в началото на 20 век. Дали е мит или реалност, може сами да прецените. Днес суровото мляко е доста по-ароматно и вкусно от пастьоризираното. Има много направени проучвания, които показват, че то е много по-полезно. Ние от Нашенско сме специализирана фирма в производството на млечни продукти и можем да Ви осигурим нужната информация относно предимствата на суровото мляко, а Вие преценете дали го предпочитате пред това в магазините.
Въглехидрати в млякото
Най-важният въглехидрат в млякото е лактозата. Именно в суровото мляко се съдържа лактоза и усвояващи лактобацилни бактерии, които са непокътнати. Това е и единственият въглехидрат, който съществува в млякото. Повече въглехидрати има в майчиното мляко. Това са лактозата и олигозахаридите около 7%. В млечните продукти като цяло тази млечна захар, наречена лактоза, в резултат на кисело-млечната ферментация, е напълно разградена.
Полезни бактерии
Предимство на суровото мляко е и наличието на полезни бактерии. Млечните продукти помагат за подобряване нивото на полезни бактерии в червата. Това спомага за засилването на имунитета. Благодарение на полезната бактериална ферментация смилането на витамини и ензими става по-лесно.
Витамини в млякото
Освен вода, суровото мляко съдържа витамини. Сред тях, които са А, Е, К2 и източник на на витамин С. Ако млякото е пастьоризирано, витамин С липсва. Когато приема на витамин А е недостатъчен, може да получите проблеми с ушите или други инфекции. Наш съвет е да приемате поне една чаша на ден, за да си набавяте витамин А в малки количества.
Полезни ензими
Това, което липсва в пастьоризираното мляко, е лактозата. В суровото мляко тя е сред полезните ензими. Някои ензими идват от полезните бактерии, а „катализа“ предпазва млякото от появата на бактериална инфекция. В древни времена възрастните не са употребявали мляко, защото след кърмене организмът не произвежда лактоза – ензимът, важен за храносмилането на млечна захар.
Минерали в млякото
Суровото мляко съдържа и множество минерали. Сред тях са фосфор и калций. За да набавите дневния прием от 500 мг. калций, именно половин литър мляко трябва да набавите.
Предпазва от алергии
Всъщност приема на сурово мляко подобрява имунната система. След множество проучвания сред деца, е установено, че консумацията на това мляко в няколко европейски държави предпазва от алергии и астма. Хората , които пият сурово мляко редовно са по-малко вероятно да страдат от сенна хрема, астма и екзема и това е факт.
Линоленова киселина
Крави, които пасат основно трева, сено и фураж през зимата, произвеждат повече линоленова киселина в млякото. Мастните киселини намаляват теглото и нивото на холестерола. Доказано от проучванията за суровото мляко е, че линоленовата киселина се произвежда около 500 пъти повече, когато кравите пасат основно сено и трева.
Днес суровото мляко се описва като природен продукт, който не преминава през никаква обработка. В него са запазени натуралните качества, които ни дава природата. Ако източника на млякото е гарантиран, консумацията на сурово мляко носи много плюсове за здравето. Ако искате да опитате сурово мляко с гарантиран произход, насладете се на натуралния вкус на сурово мляко „Нашенско”.
[:]